A ló mozgásformái

Lovak felállítása

Lovasok rémálma: az egyenítőszalag sérülése

Megosztás Megosztás Egyre több lovas ismerkedik meg behatóbban a csüdfüggesztő készülék, illetve egyik legfontosabb része, a suspensory ligament vagyis egyenítőszalag titkaival, mégpedig azért, mert sérülései bizony lovak felállítása a leckét a lovasoknak és az állatorvosoknak is. A megfelelő ismeretekkel felvértezve azonban sokat tehetsz azért, hogy lovadat megkíméld ettől a kellemetlen bántalomtól. Mi az az interosseus? A musculus interosseous medius, vagy suspensory ligament a függesztő apparátus részeként funkcionál, aminek legfőbb funkciója, hogy megakadályozza a csüdízület túlnyúlását a mozgás súlyviselő fázisában, illetve álló helyzetben.

A ló mozgásformái

Közvetlenül a lábtő, illetve a hátulsó végtagon a csánkízület alatt ered, ráfekszik a lábközépcsontok hátulsó felületére, majd két ínszárra válva az egyenítőcsontok külső, végtagtengelytől távolabbi felszínén tapad meg — így azokat felfüggeszti. Innen még egy-egy gyengébb szakasz a végtag elülső oldalára tér és a pártacsont magasságában beleolvad az ujjnyújtó izom inába. Kép forrása: mape. A gyógyulás időtartama és sikeressége függ attól, hogy a szalag mely része és milyen mértékben érintett.

Elhelyezkedése miatt az egyenítőszalag eredéséhez és tapadásához közeli sérülések összefüggésben lehetnek, illetve okozhatják a csont sérülését lovak felállítása. A komolyabb sérülések sajnos a ló sportkarrierjének végét jelentik.

lovak felállítása

A korai felismerés, a szakszerű diagnózis és az ez alapján lovak felállítása kezelés azonban jelentősen javítja a gyógyulás esélyeit. Kockázati tényezők Az egyenítőszalag sérülése lovak felállítása lónál előfordulhat, de bizonyos rizikófaktorok növelik ennek kockázatát: Hátulsó végtag problémák, amelyek miatt a ló túlságosan az elülső lábait terheli Lábállásbeli problémák: puha csüd, túlságosan egyenes, kinyújtott állapotú csánk A láb nincs egyensúlyban a nem megfelelő pakolás, körmölés miatt, túl lovak felállítása a sarokfal Egyenetlen vagy rossz minőségű munkatalaj Genetikai hajlam — ilyen esetekben az egyenítőszalag sérülése már fiatal korban viszonylag csekély munkaterhelés mellett is jelentkezik, akár több lábon is Természetesen a ló munkaterhelése fontos befolyásoló tényező.

A szalag felső harmadának sérülései gyakoriak a sport- és hobbilovak körében, míg a középső harmad sérülése inkább a versenylovakra jellemző.

  1. Equi-med Kft | Lovas állatorvos - Lovak hormonális megbetegedései
  2. A betegség klasszikus formáját sokan ismerik, ez a hosszú szőrrel és vedlési problémával járó már előrehaladott klinikai forma, amit általában a 20 év feletti lovaknál tapasztalható.
  3. Lovak felállítása Navigációs menü
  4. A ló beállításának mesterfogásai
  5. Riderline | Lovasok rémálma: az egyenítőszalag sérülése

A fiatal, látványosan mozgó, de a megfelelő izomerővel és mozgáskoordinációval még nem rendelkező lovak esetében is gyakrabban lovak felállítása a szalag felső harmada az elülső lábakon, mint idősebb, erősebb, jobban egyensúlyban lévő társaik körében. Az egyenítőszalag sérülése emellett a felsőbb osztályos díjlovak körében is viszonylag gyakori.

A figyelmeztető tünetek A tünetek függenek attól, hogy a szalag mely része sérült: Egy friss sérülés melegedhet, lovak felállítása, és természetesen fájdalmas.

lovak felállítása

De mivel az egyenítőszalagot helyenként elfedik más anatómiai képletek, ezek a tünetek bizonyos esetekben nehezen felismerhetőek. Mivel egy négy lábra felállított egészséges ló esetében az egyenítőszalag szélei, illetve az ínszárak szélei párhuzamosak, ezért az egyenetlen lefutású szalag gyanakvásra ad okot. Csökkenhet a ló munkakedve, a lépések hossza, a hátsó lábak érintettsége esetén azok lendülete.

lovak felállítása

Bizonyos sérüléstípusok esetében jelentkezhet sántaság, ami korai stádiumban pihentetésre gyorsan javulhat, de terhelésre újra lovak felállítása. Diagnózis és kezelés Mint minden lágyszöveti sérülés esetében, a probléma korai felismerése és megfelelő kezelése kulcsfontosságú, mert idővel más bántalmak is kialakulhatnak — például a hátsó láb érintettsége esetén a medence és keresztcsont környékének fájdalma. Mivel gyakori, hogy a ló nem mutat egyértelmű tüneteket, az állatorvos a sántaságvizsgálat során vezetéses érzéstelenítéssel meghatározza a fájdalom helyét, majd ezt követi az ultrahang, illetve röntgen vizsgálat.

lovak felállítása

Az MRI is jó szolgálatot tehet. Az egyenítőszalag különböző sérülései esetében más-más kezelési mód javasolt.

Keresés űrlap Mesohippus Heinrich HarderA ma ismert ló Equus caballus vagy Equus ferus caballus [11] [12] hosszú törzsfejlődés során vált olyanná, amilyennek ma ismerjük. Ez a törzsfejlődés több mint 60 millió évre nyúlik vissza.

Viszont minden esetben igaz, hogy ezek nagyon lassan gyógyulnak és hajlamosak a kiújulásra, illetve hogy a gyógyulás rendkívül fontos része a megfelelő szaruszabályozás és patkolás.

Bizonyos sérüléstípusok jól lovak felállítása a pihentetésre lovak felállítása ez több hónapnyi boksznyugalmat és kontrollált mozgatást jelent. A krónikus sérülések esetében azonban a pihentetés magában nem hoz jelentős eredményt.

Rendkívül hasznos lehet a shockwave, vagyis lökéshullám terápia, de az őssejtkezelés és a PRP vérlemezkével dúsított plazma is segíthet krém az erekció fenntartására gyógyulásban.

A hátulsó lábakon kialakuló, degeneratív hátterű sérülések esetében gyakran csak sebészeti beavatkozással érhető megfelelő eredmény.

lovak felállítása

Fontos kockázati tényező, hogy a gyógyulás során olyan kötőszövetes réteg jöhet létre a szalag körül, ami maga is hajlamosíthat a sérülés kiújulására. Koncentrálj a megelőzésre Mint minden mozgatószervi bántalom esetében, az egyenítőszalag sérüléseinek esetében is a legkifizetődőbb a megelőzésre koncentrálni: Ne terheld és ne követeld túl a lovat, mindig az erőnlétéhez, képességeihez és adottságaihoz igazítsd a munkát, amit követelsz tőle.

Lovak

Dolgozz lovaddal többféle talajon. Végezz lovaddal változatos munkát és ügyelj a helyesen felépített edzésmunkára.

Lovak felállítása

Az összeszedett és a nyújtott jármódok a leginkább megterhelőek - ne követeld ezeket feleslegesen Gondoskodj a rendszeres, minőségi szaruszabályozásról és patkolásról Lóvásárláskor ügyelj a lábállásra: ha a csánk szöge °-nál nagyobb, vagy a ló puhacsüdű, nagyobb kockázatnak van kitéve. Ha a fenti tanácsokat megfogadod, az egyenítőszalag mellett számos más mozgatószervrendszeri képlet sérülését is megelőzheted.

Fontos, hogy lovak felállítása sántaságot a lehető leghamarabb felismerd és kivizsgáltasd állatorvosoddal, aki a lovak felállítása felállítása után dönthet a megfelelő kezelésről.